image description

LESS – Triennale of Contemporary Collage
12. okt 2024 - 16. feb 2025

LESS – Triennale of Contemporary Collage 

Skovgaard Museet præsenterer den første internationale triennale for collagekunst i Danmark, COLLIDED. Som en del af Viborgs indsats i UNESCO Creative City Netværket (UCCN) viser museet værker fra nogle af verdens mest anerkendte collagekunstnere. Oplev markante navne som Katrien de Blauwer (Belgien), Kensuke Koike (Japan) og Sergei Sviatchenko (Danmark/Ukraine). Udstillingen breder sig til pladsen foran museet med en  Wall paper udstilling, hvor fem fremadstormende collagekunstnere viser deres talent. 

Collagens relevans i dag 

Collage er en kunstform, der gennemtrænger mange aspekter af vores hverdag. Collagen findes i kunsten, i markedsføring og i populærkulturen, og den er central på billedbårne sociale medier som fx Instagram. Ordet ”collage” dækker over et enormt bredt felt af udtryksformer, fra fysisk sammensatte papir- og fotoværker til digital og filmisk billedbearbejdning. De fleste helt almindelige mennesker – arbejder mere eller mindre bevidst med collagens grundprincipper for billedbearbejdning og manipulation i hverdagen.

Kensuke Koikes værker bliver fundne vintagefotografier forvandlet til nye, ofte surrealistiske kompositioner, hvor han med blot saks og papir skaber værker med en legende dybde. Katrien de Blauwer udtrykker personlige og følelsesladede fortællinger gennem sine collager af gamle fotografier og magasinudklip, som ofte vækker genkendelighed og følelser. Triennalens navn, LESS, refererer til den tredje kunstner, Sergei Sviatchenkos og hans LESS-princip, der foreskriver, at collager skal sammensættes af maksimalt tre elementer, der åbner op for uanede muligheder og leg med betydninger. 

LESS – Triennale of Contemporary Collage og COLLIDED er kurateret af den britiske kurator Faye Dowling, som har stor viden inden for fotografi og collagekunst. Til udstillingen udgives et katalog med kunstnerinterviews og refleksioner over collagen som kunstform.  
 
Ved ferniseringen vil der være musikalsk performance af komponist Konstantin Schimanovski.