Danmark dejligst

P.C.Iselingen
Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen, 1857
Statens Museum for Kunst. SMK Foto

P.C. Skovgaard - guldalderen revurderet

En majgrøn bøgeskov, en duvende kornmark og en bugtet skrænt. En af Danmarks betydeligste landskabsmalere fra guldalderen, P.C. Skovgaard (1817-1875), skabte med sine motiver af danske sommerdage et idealbillede af den danske natur. Hans malerier er på mange måder indbegrebet af Danmarks geografi og natur, og fra hans mange ture rundt i landet med staffeli og lærred under armen, har han skildret velkendte motiver, som i dag tilhører vores fælles billedarv.

Skovgaards billeder stillede dog ikke kun skarpt på naturidyllen, men formidlede desuden tidens nye nationale selvbevidsthed og stærke nationalfølelse, der var forudsætningen for det politiske systemskifte, der sikrede Grundlovens vedtagelse.

Møns Klint
Udsigt over havet fra Møens Klint. 1850
Skovgaard Museet. Inv.nr. 19.426


Enestående udvalg af Skovgaards bedste værker

Med særudstillingen Danmark dejligst fik publikum en enestående mulighed for at opleve et imponerende udvalg af Skovgaards bedste værker, der ikke er set samlet i en menneskealder. Malerierne var hentet fra Skovgaard Museets egen samling og tilføjet topstykker fra andre danske kunstmuseer, særligt Fuglsang Kunstmuseum, og en lang række private ejere i ind- og udland. Den monumentale nationalromantiske trilogi Højerup Kirke på Stevns Klint, Gåsetårnet (J.Th. Lundbye) og Frederiksborg Slot finder igen sammen efter 109 års adskillelse.

En forskningsbaseret udstilling
Udstillingen var blevet til på baggrund af et længerevarende forskningsprojekt, som Skovgaard Museet varetog i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum. Kildegrundlaget for forskningen var mere end 500 breve til og fra P.C. Skovgaard, fra Skovgaard Museeta brevarkiv, der nyligt var blevet tilgængelige. Brevene er en guldgrube af oplysninger, ikke bare om Skovgaards karriere og politiske interesser, men også om den komplicerede forelskelse i bedstevennen, maleren J.Th. Lundbyes yndige forlovede, Georgia Schouw.

Omfattende pragtværk om Skovgaard
Danmark dejligst
stod ikke alene; i forbindelse med åbningen udkom fra Aarhus Universitetsforlag den første store forskningsbaserede bog om kunstneren med bidrag fra en række førende guldalder- og P.C. Skovgaard-eksperter fra ind- og udland.

Danmark dejligst

Information

14. januar - 8. maj 2011

Udstillingen blev skabt i samarbejde med Fuglsang Kunstmuseum.

Udstillingen var ledsaget af en omfattende forskningspublikation. Publikationen er udsolgt.

Udstilling og publikation var støttet af:
15. Juni Fonden
Arbejdsgivere i Nykøbing Falsters Fond
Augustinus Fonden
Beckett-Fonden
Bikubenfonden
Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Guldborgsund Kommune
Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck's Fond
Kulturarvsstyrelsen
Landsdommer V. Gieses Legat
Lillian og Dan Finks Fond
Lizzie og Ejler Ruges Fond
Lolland Kommune
Novo Nordisk Fonden
Ny Carlsbergfondet
Oda og Hans Svenningsens Fond
Oticon Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
SN's Kultur- og Erhvervsfond
Vordingborg Kommune