Altona! - Rådhuse i 1700-tallet


Altona

Bybrande
Bybrande kan tvinge blomstrende byer i knæ. Nogle byer kommer sig aldrig efter en brandkatastrofe. Andre byer har, hvor forfærdelige følgerne end var for den enkelte, oplevet en strålende genrejsning. 

Man kan ikke just sige, at Viborg ikke kom sig igen efter branden i 1726. Trods kongelig genopbygningsstøtte genvandt byen ikke den plads i de jyske købstæders første række, som den havde haft forinden 

Samme skæbne kunne have ramt Altona, Danmarks næststørste by, som tolv år forinden var lagt i aske af svenske tropper. Forudsætningen for genopbygningen syntes endnu ringere i Altona end i Viborg. Og alligevel oplevede Altona ved genrejsningen under stadsbygmester Claus Stallknecht, en fornyelse og blomstring, som sidst i 1700-tallet kulminerede i en sand guldalder. 

Historien om Viborgs bybrand og genopbygning under Claus Stallknecht er kendt i Viborg. Men kender vi også Altonas historie?

Udstillingen var et samarbejde med Viborg Stiftsmuseet, der i samme periode viste tegninger og grafik af Hannes Maubach. Motiverne var hverdagens små genstande, de tilfældig opsamlede, de hengemte, de glemte, der tilsammen fortæller historien om livets mangfoldighed i den by Stallknecht var med til at genopbygge.

Altona!

Information

11. september - 25. september 2005