Historien former sig efter de mennesker, som beskæftiger sig med den. Det er i kraft af de spørgsmål, vi stiller til fortiden, at vi bliver klogere. Men vi bliver samtidig også blinde overfor det, som vi ikke spørger til. Måske fordi vi ikke synes, det er interessant eller relevant. Det kan også være, at vi bare ikke er blevet ført til det endnu.
Udstillingen Den anden guldalder er historien om en del af en periode, som vi sjældent hører om. Den er samtidig et møde med en kunstner, som i sin egen levetid nok var anerkendt, men som i eftertiden er endt i den kunsthistoriske glemsel. Det er kunstneren Johan Ludvig Lund (1777-1867).
Gennem Lund kan vi få indtryk af, hvilken kunst fra guldalderen i første del af 1800-tallet, der af senere tiders vanetænkning og værdidomme er blevet skrevet ud af historien. Den nyeste forskning viser nemlig, at Lund spillede en vigtig rolle i 1800-tallets kunstliv.
Velkommen til den anden guldalder.
Efter Viborg rejser udstillingen videre til Tyskland og Museum Behnhaus Drägerhaus i Lübeck. Den har tidligere været vist på Den Hirschsprungske Samling og Ribe Kunstmuseum.
Udstillingen er støttet af: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arne V. Schleschs Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Dansk Tennis Fond, Den Hielstierne-Rosencronske Stiftelse, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Ernst og Vibeke Husmans Fond, Knud Højgaards Fond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Kulturministeriets Forskningsudvalg, Lektor Peer Rander Amundsens Legat, Lillian og Dan Finks Fond, Spar Nord Fonden, Toyota-Fonden, William Demant Fonden.