Det danske flag, Dannebrog, siges at være det ældste i verden. Historien fortæller, at det faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs slag ved Lyndanise i Estland i 1219. Korstogene var på deres højeste og kampen for kristendommens udbredelse sendte kristne konger og deres folk i krig. Flaget var som sendt fra Gud til den kristne hær, der gik i krig under korsets tegn. Men den historie er en myte, der bygger på ukendte kilder. Det vi i dag kender som Danmarks nationalflag er et ret almindeligt flagmotiv, der har været brugt i en lignende udgave som tysk rigsflag. Den ældste dokumenteret brug af det, vi i dag kalder Dannebrog, er i Valdemar Atterdags våbenskjold fra anden halvdel af 1300-tallet. Flaget blev officielt adopteret som statsflag i 1625.
I dag er Dannebrog, der betyder ”danernes fane” eller ”rødfarvet fane”, et af de mest nationalistiske symboler i Danmark. Frem til 1854 var flaget underlagt en resolution, der forbød andre end Kongen at bruge det. Men med ophævelsen af resolutionen blev det tilladt for alle i Kongeriget at hejse Dannebrog og bruge det i for eksempel deres kunst. Siden da er Dannebrog blevet brugt i mange forskellige sammenhænge i vores hverdag – så som markering af fødselsdage, pynt på juletræet, på kinder og klaphatte til landskampe eller som royalt, nationalt og politisk symbol for kongehuset, nationen og politiske partier. Også kunstnere har lavet værker, der hylder flaget og det, som det symboliserer, den danske nation, mens andre har brugt det som en kritisk eller humoristisk kommentar til vores forhold til samme.
Udstillingen vil vise kunstværker fra midten af 1800-tallet og frem til i dag, der på forskellig vis gengiver Dannebrog.
Udstillingen er en del af udstillingssamarbejdet Herfra hvor vi står, der består af 7 udstillinger om national identitet på Horsens Kunstmuseum, Glasmuseet i Ebeltoft, Skive Museum, Holstebro Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og Skovgaard Museet.
Det samlede projekt er generøst støttet af