Ulver og Vænelil, 1898.

Top billede

Joakim Skovgaard, Ulver og Vænelil, 1898. Olie på lærred. Inv.nr. 00.146.

Joakim Skovgaards maleri er fra en folkevise om Ulver, der forfører Vænelil. Ulver får hende til at følge med ham. I en lysning vil Ulver holde hvil. Han graver et hul, som hun undrende spørger, hvad skal bruges til, da det er for lille til hesten og for langt til hunden. Han fortæller, at han har forført og dræbt otte kvinder, og nu skal hun blive den niende. Vænelil spørger snu, om hun må afluse hans hår inden, hvilket Ulver går med til. Ulver falder i søvn, og i mens binder hun hans arme og ben. Så vækker hun ham og dræber ham med hans sværd.

Motivet viser det øjeblik, hvor Vænelil svinger sværdet: historiens højdepunkt. Hun står i midten, mens han ligger allerede halvvejs nede i det hul, han har gravet. De mange diagonale linier giver billedet bevægelse. Sværdets spids når næsten Ulvers fødder, det virker som han selv skubber sværdet, der skal slå ham ned. Hesten afgrænser scenen, dens drejede hoved ser ned på Ulver og binder scenen sammen.

Vænelil står ren og fin i den hvidgyldne kjole for at vise, at hun er helten. Ulver er klædt i blodets røde farve. Himlen er overskyet for at understrege den dramatiske scene. Billedets opbygning med linier og farver er alle sammen med til at illustrere den historie, Joakim Skovgaard ville fortælle.