Uffe hin Spage, 1906.

Top billede

Niels Skovgaard og Lorenz Frølich, Uffe hin Spage, 1906. Blyant på karton, 233 x 116 cm. Inv.nr. 14.484.

Historien om Uffe hin spage eller Uffe den spage er den mytologiske historie om en kongesøn, som kendes fra blandt andet Saxo.

I 400-tallet regerede Kong Vermund Danmark, men han var gammel, var blevet blind og bekymrede sig for tronfølgen. Godt nok havde han en søn, Uffe, som var både stor og stærk, men han talte slet ikke, hvorfor han blev kaldt Uffe hin spage. 

En dag kom et sendebud fra saksernes konge. Saksen, som vi i dag kalder Tyskland, ville have det danske rige overdraget, nu hvor landet alligevel snart ville være kongeløst. Hvis ikke Vermund gik med på sakserkongens ønske, så skulle det afgøres ved at lade et par udvalgte riddere udføre en tvekamp. Ellers ville sakserkongen erklære krig mod Danmark. Det var dystre udsigter for det danske land.

Men pludselig trådte Uffe hin spage frem og åbnede munden, hvilket han aldrig havde gjort før. Han sagde, at han nok skulle kæmpe mod sakserne, og de kunne både sende deres konge såvel som en kæmpe, han skulle nok klare dem begge.

Så oprandt dagen. De to saksere mødtes med Uffe hin spage på en lille ø midt i floden Ejderen. Med Kong Vermunds mægtige sværd Skræp fik Uffe snart gjort det af med både kongen og kæmpen. Danmark var reddet, og Uffe hin spage blev landets nye konge.

Dette er tegningen til en vævet tæppe, der i dag hænger på Københavns Rådhus som del af en rumudsmykning.