Rolf Krakes kamp i Lejre, 1933.

Top billede

Niels Skovgaard, Rolf Krakes kamp i Lejre, 1933. Relief udskåret i træ, 106,5 x 195 cm. Inv.nr. 14.727

Rolf Krake var en vikingekonge, som levede for mange år siden. Rolf boede på kongsgården i byen Lejre. Her fik han en dag besøg af den svenske kong Hjørvar, som kom sejlende til byen. Om bord på sine skibe havde Hjørvar skjult krigere og våben. Rolf Krake anede ikke uråd og fejrede besøget med en stor fest. Hans krigere drak en masse øl, mens Hjørvar og hans soldater næsten ikke drak noget. 

Da Rolf Krake og hans krigere lå og sov efter festen, listede Hjørvars soldater sig op til kongsgården og gik til angreb. I begyndelsen kunne de slå mange af Rolf Krakes krigere ihjel helt uden modstand. Selv om en af Rolf Krakes krigere forvandlede sig til en stor bjørn, som kæmpede hårdt, lige lidt hjalp det. Hjørvars krigere var de stærkeste, og de slog Rolfs Krake og alle hans mænd ihjel. 

Sådan endte Rolfs dramatiske kamp i Lejre, og i Niels Skovgaards store trærelief kommer slagets voldsomhed tydeligt frem i træets groft udhuggede overflade. Der er dramatik og forvirring i scene, hvor Rolf Krake er omgivet af de kæmpende mænd.