Portræt af Susette Cathrine Skovgaard 7 år gammel, 1870.

Top billede

P.C. Skovgaard, Portræt af Susette Cathrine Skovgaard 7 år gammel, 1870. Olie på lærred, 59,7 x 43 cm. Inv.nr. 14.681.

Susette Cathrine Skovgaard blev født i 1863 som yngste barn af maleren P. C. Skovgaard og hans kone Georgia. Fra sin tidligste barndom fortryllede hun sine omgivelser med sin charme, både hjemme hos forældrene og hos de to større brødre, og ved besøgene i den store familie på begge sider.

Moderen skriver i et af sine breve, da Cathrine, som hun hed i familien var 4 år:

"Cathrine går ikke over gulvet, men danser og synger dagen lang, et rigtig glad barn - "

Ligesom de ældre brødre faldt det også den lille Susette naturligt at tegne, og ligesom det var tilfældet for brødrene, gemte forældrene hendes tegninger. Derfor kan vi i dag se, at hendes stil var anderledes, mere let og sirlig, og hendes motiver var mere intime: portrætter af dyr og mennesker i modsætning til brødrenes mere voldsomme, fortællende børnetegninger.

Hun var sikkert, uden at nogen var sig det bevidst, præget af den tids opdragelse af kvinder. De skulle lære at arbejde med nål og tråd, med blyant og akvarel i sirlige og lette former, og de voldsomme udtryk i enhver kunstnerisk henseende blev opfattet som ukvindelige og ikke noget, man lærte eller fremhævede i opdragelsen af de små og store piger.

Susette var kun 5 år, da hendes mor døde i barselssengen, og den lille pige blev derefter opdraget af sin far og de to ældre brødre, i forening med dels faster Mine, P.C.'s ugifte søster Vilhelmine, dels frk. Rønne, som overtog husholdningen efter Georgia Skovgaards død.

Hun sad sammen med de ældre brødre og tegnede og malede, når de om aftenen lyttede til faderens fortællinger, og hun har fået samme hjælp til sine forsøg både fra faderen og fra maleren Janus la Cour, som boede i huset, og som tog sig af børnene, når faderen var af sted for at male rundt om i landet, hvor kunderne boede.

Som 12-årig mistede hun også sin far, og hun kom derefter i huset hos maleren Thorald Læssøe og voksede op sammen med hans børn. De sørgede for, at hun gik til tegning hos tidens bedste lærere, blandt andet hos Lauritz Tuxen, men endnu dengang var det ikke muligt for en kvinde at komme på Kunstakademiet, så malerkunsten måtte hun selv lære sig.