Parti ved Strandmøllen, 1851.

Top billede

P.C. Skovgaard, Parti ved Strandmøllen, 1851. Olie på lærred, 25 x 33 cm. Inv. nr. 12.048

 

Efter at P.C. Skovgaard og Georgia Schouw var blevet viet i Botanisk Have bag Charlottenborg den 3. september 1851 tog de på bryllupsrejse. De lejede et lille hus ved Skodsborg nord for København, hvor de opholdt sig til omkring den 15. oktober. Parti ved Strandmøllen er malet under opholdet i Skodsborg.

Kysten er badet i sol i dette tidlige efterår, hvor alt ånder fred og ro. I venstre side er der frit udsyn over vandet, mens kysten hæver sig i højre side og i forgrunden. Den smalle strimmel af kysten i bunden af lærredet danner denne forgrund, hvor vi ser nærstudier af planter, der er karakteristiske for P. C. Skovgaards værker.

I forgrunden har vi altså det nære, det kendte, det trygge, mens baggrunden åbner ud mod havet. Her ses flere skibe. Blikket bliver ledt ud mod det åbne hav af den diagonale kystlinie, fra det nære mod det fjerne, men også trukket tilbage mod forgrunden igen af vandets bevægelse mod kysten. Øjet bevæger sig som bølgerne - frem og tilbage, frem og tilbage. Det er en rolig bevægelse, ligesom det klare solskin og den stille vandoverflade udstråler ro. Denne ro bliver også udtrykt i den blå himmel, der kun strejfes af enkelte hvide skyer.

De forskellige elementer af naturen - himmel, hav og land - er i balance. Billedet udstråler en ro og symbiose, som kan tolkes som et udtryk for den personlige ro og lykke, som P.C. Skovgaard fandt i sit netop indgåede ægteskab.