Niels Larsen Stevns

Kristus helbreder en spedalsk, 1913
Top billede

Niels Larsens Stevns (1864-1941), Kristus helbreder en spedalsk, 1913 Olie på lærred, 147 x 194 cm. Skovgaard Museet inv. nr. 15.882

 

Niels Larsen Stevns var blandt de kunstnere, som bidrog til Joakim Skov­gaards udsmykning af Viborg Domkirke.

Motivet Kristus helbreder en spedalsk viser miraklet, hvor Kristus helbreder en spedalsk, men historien er også et billede på hvordan de tvivlende opnår erkendelse.

De stærke farver er i høj grad betydningsbærende i Niels Larsen Stevns billeder. Her markeres hovedpersonerne: Jesus er i rød, den spedalske i hvid og personen, der ser ned i jorden er blå. Denne mand er ikke distræt og uopmærksom på det mirakel, der sker ved siden af ham. Som Mikael Wivel har skrevet, så ser han for sine fødder noget, der minder ham om det, han nylig har hørt. Der er jo liljer i græsset - og om dem har Jesus netop talt: "Læg mærke til liljerne på marken, hvorledes de vokser; de arbejder ikke og spin der ikke; men jeg siger jer, at end ikke Salo mon i al sin pragt var klædt som en af dem. Klæder da Gud således græsset på marken, som står i dag og i morgen kastes i ovnen, skulle han så ikke meget snarere klæde jer, I lidettroende?"

Manden lægger, kort sagt, mærke til liljerne - og over vejer sin skæbne. Den lidettroende er så sagte ved at blive oplyst. Det er ikke distraktion, der standser ham, men et øjeblik af erkendelse. Personen er fremhævet med den blå farve fordi han, idet han ser Jesus helbrede den spedalske, opnår en erkendelse.

 

Fra Markus Evangeliet

v40: Da kom der en spedalsk hen til Jesus; han faldt på knæ og bad ham og sagde: »Hvis du vil, kan du gøre mig ren.«

v41: Jesus ynkedes over ham, rakte hånden ud, rørte ved ham og sagde: »Jeg vil, bliv ren!«

v42: Og straks forlod spedalskheden ham, og han blev ren.

v43: Jesus talte strengt til ham og sendte ham straks væk

v44: I det han sagde til ham: »Se til, at du ikke siger det til nogen; men gå hen og bliv undersøgt af præsten, og bring de ofre for din renselse, som Moses har fastsat, som et vidnesbyrd for dem.«

v45: Men manden gik ud og gav sig ivrigt til at prædike ordet vidt og bredt, så Jesus ikke længere kunne gå åbenlyst ind i nogen by, men måtte blive udenfor på øde steder. Alligevel blev folk ved med at komme til ham alle vegne fra."