Lågkrukke med gulvvaskende kone, 1888

Joakim krukke 2015
Joakim Skovgaard: Lågkrukke med gulvvaskende kone, 1888
Glaceret og brændt rødler, inv.nr. 19.576


Lågkrukke med gulvvaskende kone
Lågkrukken, der måler 63 cm i omkreds og 54 cm i højden, er lavet i 1888. Den udmærker sig ved toppen, der prydes af en gulvvaskende kone med store øje og muskuløse underarme. Vandet fra hendes moppe tegner en blå streg hen over krukkens låg. Med sine blå stænk og bugtede forløb næsten ligner den en kinesisk drage, der slår med halen. Bag konen står spanden. Krukkens underdel er prydet af et relief af svampe eller muslingeskaller og hyacinter.

Keramiske eksperimenter
I slutningen af 1880'erne samarbejde Joakim Skovgaard med kunsthåndværkeren og arkitekten Thorvald Bindesbøll samt en række andre kunstnere på Johan Wallmanns keramiske værksted i Utterslev. Skovgaard fik meget ud af at arbejde med leret og udforske dets muligheder. Mødet medvirkede til en betydningsfuld udvikling i hans kunstneriske virke, hvor fade, vaser med mere blev udsmykket i et nyt formsprog. Mens han i sine malerier og tegninger holdt sig til de klassiske, akademiske dyder, slog han sig løs i keramikken og udforskede nyt kunstnerisk terræn.

På værkstedet opfandt kunstnerne blandt andet "spytte-klatte-stilen", der groft sagt bestod i, at tilfældige vandpytter og ja, spytklatter antog former, som kunstnerne kunne bruge i deres værker.

Medaljevindende "Keramografik"
Skovgaards første forsøg med ler foretog han allerede, mens han opholdt sig i Sora i Italien i 1884. To år senere, i 1886, viste Skovgaard sine keramiske arbejder første gang for offentligheden på Charlottenborgs forårsudstilling. På udstillingen blev de præsenteret under betegnelsen "keramografik" - en betegnelse for tegning på ler. I 1889 viste Skovgaard både malerier og keramik vist på Verdensudstillingen i Paris, og han blev belønnet med en bronzemedalje for sine keramiske værker.

 

Information

Erhvervet 2015 med støtte fra Ny Carlsbergfondet.