Krukke i glaseret lertøj, 1887.

Top billede

Th. Bindesbøll, Krukke i glaseret lertøj, 1887. Udført hos Johan Utterslev. Inv.nr. 11.997.

Fra 1883 til 1891 arbejdede Thorvald Bindesbøll sammen med Joakim, Niels og Susette Skovgaard på fabrikant Johan Wallmanns pottemageri i Utterslev. I løbet af de år eksperimenterede de med lerets udtryk, og fik stor indflydelse på udviklingen og fornyelsen af dansk keramik.

For de tre Skovgaard søskende var det et kortere varende kunstnerisk eksperiment, og de vendte alle tre tilbage til at arbejde hovedsageligt med maleri, men for Bindesbøll, som egentlig var uddannet arkitekt, var det indledningen til et langt livsværk med kunsthåndværket, fra keramik over sølvtøj til møbler. Dette livsværk anses i dag for så unikt, at det er kommet med i Kulturministeriets kulturkanon for design og kunsthåndværk.

Denne krukke er lavet i rødler, og det er lerets røde farve, der ses i gennem den gennemsigtige, blanke glasur rundt om de gule blomster. Som med andre krukker af Bindesbøll er denne tydeligvis skabt i hånden, og er altså et unikt værk. Lerets farve giver en umiddelbarhed i håndværket og materialet. Det er en nytænkende og eksperimenterende måde at arbejde med keramikken, som var meget forskellig fra masseproducerede genstande. Der er en naturlighed i udtrykket såvel som en inspiration fra naturen, men blomsterne er ikke naturtro, og kunne også ligne stiliserede blade. Det er ikke en reproduktion af naturen, men mere en tidlig moderne abstraktion over den, med fokus på den dekorative virkning.