Krukke i glaseret lertøj, 1891.

Top billede

Th. Bindesbøll, Krukke i glaseret lertøj, 1891. Udført hos G. Eifrig, Valby. Højde 36 cm.

Denne rustikke krukke udstråler en soliditet i formen. Man kan næsten føle, hvordan drejerens hænder har trykket hårdt imod midten af krukken, og se hvordan fingrene har skabt faconen. Kroppen er voluminøs, mens halsen snævres ind. 

Selve udformningen af krukken er underordnet i forhold til den rige dekoration, og det er mere konturerne af krukken som bliver et supplement til de slyngede former, som man finder i ornamentikken. Sporadisk er der placeret blomsterlignende former, som er ridset ned i den våde ler (eller blot i begitningen). Grundfarven på krukken er hvidlig, hvor de indridsede former er malet over med en transparent brun farve, som når den trænger ud i hvide, får en mere gullig kulør. 

Med sin ornamentik nærmer Bindesbøll sig det mere moderne, hvor man arbejder i fladen. Det er også en reaktion på 1800-tallets overfyldte og overdekorerede klunkehjem, hvor Bindesbøll arbejder med en mere stiliseret ornamentik, der hverken er bombastisk eller illusionistisk, altså forsøger at give sig ud for noget, som det ikke er. I stedet arbejder Bindesbøll med ornamentik, som er neddæmpet, men som skal fungere i hverdagen og dennes brugs-genstande. Derfor er en krukke, som denne, der langt fra er lille og net, fantastisk i sin dekoration, i jordfarver og former, som er mere naturlige, som gør en brugsgenstand smuk, og hvor formen i sin 'kluntethed', indgår som supplement til en dekoration, som er mere oprindelig og sprudlende i sin form.