Kraftens Kerne, 1950'erne.

Top billede

Axel Salto, Kraftens Kerne, 1950'erne. Glaseret stentøj, højde 129 cm. dia. 52 cm.

Axel Salto (1889-1961) regnes sammen med Thorvald Bindesbøll for én af Danmarks vigtigste keramikere. Et af hans mest imponerende værker er den kolossale skulptur i stentøj, som han meget sigende kaldte Kraftens Kerne. Værket er udført i nogle få eksemplarer på Den kongelige Porcelainsfabrik i 1950'erne.

Salto delte selv sit keramiske værk op i tre stilarter: den riflede stil, den knoppede stil og den spirende stil, der alle henter inspiration i naturen. Kraftens Kerne hører til i den spirende stil. Salto ønskede at undersøge tingenes "iboende kraft", og former sine værker som om de skød op af jorden i kraft af deres helt egen opadstræbende energi.

Værket har en karakter og en størrelse, der adskiller den fra den brugskunst, som man ellers producerede på Den kongelige Porcelainsfabrik - i dag Royal Copenhagen. Med dens næsten monumentale størrelse og de smukke, varierede farver i glasuren er værket et smukt eksempel på kunstnerkeramikken, som Bindesbøll såvel som Joakim, Niels og Suzette Skovgaard dyrkede så tidligt som 1880'erne.