Hassel og eg på et stengærde, 1860.

Top billede

P.C. Skovgaard, Hassel og eg på et stengærde, 1860. Olie på pap, 32,7 x 36,7 cm. Inv.nr. 11.995.

Dette maleri er et nærbillede, hvor selv de mindste detaljer har fået opmærksomhed. Buskene fylder næsten hele billedfladen, hvor det er studiet af de enkelte blade, som er i centrum. Det er malet i skovene omkring Hellebæk på den nordsjællandske kyst vest for Helsingør.

P. C. Skovgaard har formodentlig lavet dette studie for at kunne bruge det til en detalje eller en del af forgrunden i andre, større malerier. Det var vigtigt for ham at gengive naturen nøjagtigt og dermed forskellene på de forskellige træer og buske så naturtro som muligt. Derfor lavede han flere meget detaljerede naturstudier af forskellige planter, når han var ude at male om sommeren, der kunne bruges som inspiration til værker, som han malede indendørs om vinteren.

Dette billede viser også, hvordan man kan skabe det storslåede i det små og det nære. Der er ikke meget rum i dette billede, og udsynet til himlen bagved er forsvindende lille. Udfyldningen af billedfladen kan i denne grad minde om begrebet 'horror vacui', frygten for det tomme rum. Der er i dette billede, som i mange andre af P.C. Skovgaards billeder, stærk vægtning af det omsluttende og afskærmende, hvor man ikke konfronteres med et uoverskueligt dybdeperspektiv, men et veldefineret og overskueligt billedrum.