Børn i skovbrynet ved Nysø, 15. august 1868.

Top billede

P.C. Skovgaard, Børn i skovbrynet ved Nysø, 1868. Olie på lærred, 50 x 42 cm. Inv.nr. 09.559.

Her i skovbrynet ved Nysø har P.C. Skovgaard placeret sin hustru Georgia og deres tre børn. Billedet er malet nøjagtig en måned efter Georgias død i barselssengen den 15. juli 1868. På billedet står Georgia med Susette, og lidt længere tilbage ses sønnerne Joakim og Niels. P. C. Skovgaard og børnene opholdt sig meget af sommeren på Nysø Gods efter Georgias død, hvor hendes familie boede. 

Til trods for de sørgelige begivenheder er billedet nok skabt som et minde om Georgia. Det er dog ikke hende og børnene, som er i centrum, men de er placeret som staffage i nederste venstre hjørne af billedet. Deres diminutive størrelse i forhold til træerne understreger et af de gennemgående træk i P.C. Skovgaards billeder: storheden i naturen. I dette billede spiller det typisk danske bøgetræ den centrale rolle. Skønheden i træet bliver også understreget ved, at solens stråler bryder igennem løvet og danner solpletter i græsset ved Georgia og Susette.

Den storhed, som bliver afbildet i naturen, har en karakter af noget højtideligt og religiøst, og det er nærliggende at sammenligne stedet med en naturens kirke, hvor lys, højde og transparens kan give en følelse, der minder om oplevelsen ved at træde ind i en kirke med høje hvælv og vinduer.

Det er et billede, som illustrerer Skovgaards kærlighed til den danske sommerskov. Det er meget sjældent, at Skovgaard malede landskabsmalerier i en anden årstid.