Udsmykning af Viborg Domkirke
Skovgaard Museets historie begynder med udsmykningen af Viborg Domkirke. Efter nedrivningen af den gamle domkirke opførtes der i 1864 en kirkebygning i romansk stil. Udsmykningen blev efter nogle uheldige forsøg overdraget til Joakim Skovgaard (1856-1933), der var maler og multikunstner og senere professor ved Kunstakademiet i København.
Joakim Skovgaard arbejdede med domkirkens freskoudsmykning i årene 1901-1906 i samarbejde med en gruppe skiftende medarbejdere. De vigtigste var Niels Larsen Stevns, Arne Lofthus og Viggo Madsen, der alle er repræsenteret på museet. Freskoudsmykningen er monumental, overvældende og overordentlig nyskabende for dansk kirkekunst.
Viborg by ville efter udsmykningen hædre domkirkens kunstner med et museum. Joakim Skovgaard derimod ønskede sig et museum for hele kunstnerslægten Skovgaard, som i hans tid, ud over ham selv, omfattede bedstemoren Cathrine Elisabeth, faderen P.C. Skovgaard, som var landskabsmaleriets stormester samt broderen Niels Skovgaard og søsteren Susette Holten f. Skovgaard.
Læs mere om selve oprettelsen af Skovgaard Museet her